Més de cent cinquanta alumnes de la Ràpita s’iniciaran en l’esport de vela a l’escola

El Club Nàutic La Ràpita impulsa, per primer any, el programa ‘Esport Blau Escolar’ als centres educatius del municipi per a apropar l’entorn nàutic i marí als estudiants de cinquè de primària.

Popularitzar, aproximar i promocionar l’esport de vela entre l’alumnat rapitenc, al mateix temps que aprofitar i gaudir de la Badia dels Alfacs. Este és l’objectiu del projecte Esport Blau Escolar que, enguany, per primer cop, impulsa el Club Nàutic La Ràpita, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de la Ràpita, el Consell Català de l’Esport i la Federació Catalana de Vela. Segons explica l’instructor de vela del projecte, Joan Barberà, “no es tracta d’un bateig de mar, que tothom pot venir i provar-ho un dia, sinó que és una nova línia d’esport blau curricular a l’educació primària, en què la finalitat és formar els alumnes perquè tinguen un aprenentatge suficient per a poder navegar, de forma autònoma, en embarcacions de vela”.

Enguany, fins a 158 alumnes de cinquè de primària de l’Escola Carles III, l’Horta Vella i el Col·legi Sagrada Família podran iniciar-se en l’esport de vela durant un trimestre. Així, setmanalment, cada grup escolar gaudirà de sessions de 2 hores per a aprendre els conceptes del nivell bàsic d’este tipus d’embarcacions, la tècnica dels esports de mar, coneixeran i sabran les funcions dels nusos mariners, i també navegaran en embarcacions col·lectives, dobles i individuals. Les classes, impartides per la secció de vela esportiva del Club Nàutic, estan previstes que arrenquen a partir del mes de març i s’allargaran fins al maig.

Les sessions es fan dintre l’horari lectiu i, per tant, formen part també del currículum acadèmic dins l’assignatura d’Educació Física. En este sentit, el cronograma del programa contempla una sessió introductòria on s’expliquen a grans trets el contingut, el funcionament de les sessions i alguns conceptes relacionats amb la navegació a vela, com identificar el vent, distingir la salinitat i les onades, també treballar la nomenclatura bàsica i els nusos mariners d’este tipus d’embarcacions: com l’as de guia, el nus pla, el nus del vuiti la ballestrinca. Les cinc sessions posteriors estan programades per a desenvolupar les activitats al Club Nàutic, en què es començarà per controlar la direcció del timó, navegar en diferents rumbs, diferenciar els conceptes d’orsar i arribar aplicats a la navegació, escorar amb el pes i amb la vela, o virar.

Un cop controlades les embarcacions col·lectives, a partir de la sessió sis, l’alumnat navegarà en embarcacions dobles o individuals i se’ls ensenyarà els passos bàsics per a poder ser remolcats o què fer en cas de bolcada; i clouran l’aprenentatge amb l’entrada i sortida de port o platja, un dels moments en què més control de la navegació es requerix. “Així, els estudiants tindran l’oportunitat de sentir-se sols dalt l’embarcació, navegant i practicant l’esport de vela en un altre nivell”, indica Barberà.

Finalment, l’última sessió agruparà els tres centres educatius en una jornada de cloenda, que esdevindrà una gimcana nàutica, on l’alumnat podrà posar en pràctica les habilitats i destreses desenvolupades durant el programa i interactuar amb els estudiants de les altres escoles. A més, un cop finalitzades les vint hores d’aprenentatge, cada alumne obtindrà un certificat que l’acredita d’haver après els ítems del nivell bàsic de vela.

El curs passat va posar-se en pràctica una prova pilot als centres educatius, amb la meitat de sessions formatives, que ara ha culminat amb este projecte. Barberà valora positivament la prova pilot com una experiència en què “alguns alumnes van fascinar-se per la pràctica d’este esport; d’altres, escèptics, que s’ho van prendre com una hora més d’escola; i uns quants van passar més estrès els primers dies, però van acabar gaudint. La meua opinió personal és que crec que és una activitat que els dixa marca i que, anys més tard, encara ho recordaran”.

Tot i que el cost total del curs per alumne és de 104 €, finalment, cada estudiant només ha d’abonar 12 €. L’Ajuntament de la Ràpita, conjuntament amb el Consell Català de l’Esport i la Federació Catalana de Vela, subvencionen el 70% del preu del curs, és a dir, 77 € per alumne; i el Club Nàutic, al seu torn, n’assumix 15 €/alumne. La voluntat del projecte és que cap alumne quede exclòs per dificultats econòmiques.

Barberà detalla que des de fa vint anys el Club Nàutic La Ràpita, juntament amb l’Ajuntament del municipi, impulsen els esports nàutics als centres educatius del municipi a través de la Setmana Blava, en què es programen diferents activitats esportives dirigides als alumnes perquè proven de navegar en vela, caiac, rem o muletes, i també aprenguen a fer nusos mariners. “A la Ràpita, des de fa molts anys intentem que els alumnes hagen provat estes activitats, almenys, una vegada”, diu Barberà, que afegix “la gent dels pobles litorals que no fan servir el mar com a oci és perquè no el coneixen, i nosaltres fa molts d’anys que estem treballant per a canviar això, i que, almenys un cop, hagen navegat en este tipus d’embarcacions”.

Ara, però, el club fa un pas més en la promoció d’un dels esports nàutics que, durant tot l’any, pot practicar-se a la costa rapitenca. Tot i que oficialment, arrenca enguany com a projecte educatiu, Barberà espera “que siga una activitat que dure molts d’anys, i que els habitants dels pobles mariners incloguen els coneixements del mar dins del seu currículum”.

Font Ebredigital.

Deja un comentario